Tarieven orthodontist

De totale kosten van de orthodontist zijn afhankelijk van de duur van de behandeling en van de soort apparatuur die voor de behandeling nodig is.

Hoelang een behandeling bij de orthodontist duurt, is van te voren niet met zekerheid te voorspellen. Het is afhankelijk van veel factoren, zoals groei en ontwikkeling van het gezicht, de gebitsontwikkeling en de medewerking van de patiënt. Gemiddeld is voor een normale behandeling bij de orthodontist een actieve behandelingsperiode nodig van ongeveer twee jaar. Daarna volg je een retentieperiode van ongeveer anderhalf jaar. De tanden en kiezen moeten in hun nieuwe positie blijven staan. Eigenlijk moeten ze vastgroeien op hun nieuwe plek. Om te voorkomen dat het gebit toch weer gaat verschuiven, plaatst de orthodontist zogenaamde retentie apparatuur in de mond zoals bijvoorbeeld een draad (spalkje) achter de voortanden. Tenslotte zijn niet inbegrepen eventuele kosten die voor de orthodontische behandeling gemaakt worden door een kaakchirurg of de eigen tandarts.

In het begin van de retentieperiode, na beëindiging van de actieve behandeling, zullen nog enige nacontroles noodzakelijk zijn.
Als u wilt weten hoeveel uw verzekering vergoedt voor een orthodontische behandeling, raden wij u aan contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar.